Nawigacja

Dla wege i niewege

23 lipca o 18:00 w herbaciarni Herbata odbędzie się kolejne już spotkanie Wegańskiej Kuchni Społecznej. Organizowane dla wegan i niewegan, polega na dzieleniu się wegańskimi daniami, przepisami i informacjami.

Uczestnicy przynoszą danie wegańskie (czyli bez mięsa, nabiału czy miodu) albo datek (10 zł – dorośli bądź 5 zł – dzieci, młodzież oraz emeryci), który np. przeznaczany jest na podopiecznych Wspólnoty Bure Misie. Jest to okazja do spróbowania nowych roślinnych smaków. Goście przynoszą jedzenie w wersji zdrowej – sałatki, budynie chia, zdrowe zamienniki konwencjonalnych słodyczy. To zależy od ich inwencji twórczej. Należy przynieść własne naczynia i sztućce.

Kuchnia cieszy się sporym zainteresowaniem i ma już swoich stałych gości w każdym wieku: od niemowląt do ich babć. Nie tylko przybliżyła uczestnikom weganizm, ale utworzyła też małą społeczność.

Tym razem spotkanie będzie połączone z wykładem, który wygłosi Agata Nastulak, dietetyk kliniczny. Opowie, jak odżywiać się w sposób zdrowy na diecie wegańskiej i odpowie na nurtujące pytania np. na temat żelaza, suplementacji witaminy B12 czy witaminy D.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *